2013. december 15., vasárnap - Nagy Dávid Nyomtat Elküld Olvasási nézet

SZILVESZTERI MENÜAJÁNLAT

Nem tudom ki unja már a virslit, vagy szeretne valami egészségesebbet, íme néhány színesítő recept-ötlet kezdőknek és haladóknak, hogy az ifi-szilveszter emlékezetes legyen!

Ha a megunhatatlan virsli helyett/mellett máshoz lenne kedvünk...

 

Virsli falatok:

Egy adag mélyhűtött leveles tészta, 5 pár virsli (frankfurti a legfinomabb) kell hozzá.

A leveles tésztát hosszú csíkokra szeleteljük, s minden kis csíkba beletekerünk egy harmad virsli darabkát. Így sütjük ki (180 C° - 20 perc). Esetleg lehet szépíteni egy kis reszelt sajttal...

Kiflik, bagettek ferdén szeletelve, s rájuk jöhetnek a kencék - kinek-kinek kedve szerint:

(ha mindenki csak egy kenőkét vállal, akkor is nagyon gazdag lesz a kínálat!)

Padlizsánkrém:

Két padlizsánt félbevágva héjastul rátesszük a gázégőre (közvetlenül a lángra), hogy átsüljön, s legyen egy kis füstös íze. Forgatni kell, hogy a héja minden oldalon teljesen megfeketedjen. Ha átsült - meg is puhul. A héját hideg vízbe mártott kézzel fejtjük le, majd villával egy tálban szétnyomkodjuk, apróra vágott hagymát keverünk bele, két evőkanál olajjal elkevergetjük, só bors és fokhagyma mindenképpen kerüljön bele, s a végén, ha már krémes állagú belekeverhetünk két nagy kanál majonézt.

Körözött:

A legfinomabb 15dkg juhtúró, 15dkg tehéntúró, 2 evőkanál margarin és 2 evőkanál tejföl keverékéből. De a piacról való 25 dkg tehéntúróból önmagában is nagyon finom! Az elején a túró(ka)t villával teljesen össze kell törni, hogy krémes állagú legyen, majd bele egy kis pirospaprikát, őrölt köményt, 1 fej hagymát és kevés metélőhagymát apróra vágva, azután a margarin és a végén csak a telföl.

Juhtúrós „zöld" vaj:

15dkg vajat elkeverünk 15 dkg juhtúróval, egészen habosra. Majd beleteszünk egy átpasszírozott fokhagymát, apróra vágott metélőhagymát, petrezselymet (aki szereti kaprot, vagy zellerlevelet is lehet)

Sajtkrém:

Egy evőkanál margarint megolvasztunk, s belekeverünk egy evőkanál Graham lisztet, kicsit megpirítjuk, majd 2 dl tejjel összefőzzük. Levesszük a tűzről és belekeverünk 15 dkg füstölt sajtot, s egy evőkanál szezámmagot. Addig keverjük, míg a sajt megolvad.

Tojáskrém:

5 tojást keményre főzünk, majd tisztítás után villával apróra törjük egy tálban. 15 dkg margarinnal, 2 evőkanál mustárral, sóval, borssal (ízlés szerint) kikeverjük.

Sült zsír:

25 dkg libazsírt teszünk egy nagy tepsi aljába, majd belekarikázunk egy szál lángolt kolbászt és egy nagy fej hagymát. Sütőben megsütjük (kb.20 perc), s lehűtve tálaljuk.
Ha mindenki maga keni, akkor nem marad felesleges szelet, de sok kés kell hozzá, s a díszítéshez karikázott hagyma (újhagyma, lilahagyma), paprika, paradicsom, savanyú uborka, reszelt sajt, tubusos mustár, majonéz, ketchup, stb.

Ha vannak, akik szeretik a kihívásokat és meg akarják lepni a többieket, még három meglepetés finomság is az ifi asztalára kerülhet egy szilveszteri hosszú éjszakán:

Csirkehúsos saláta:

30 dkg csirkemell filé, 1 kis doboz konzerv kukorica, 1 fej jégsaláta, 2-3 retek, fél kígyóuborka, 1 csomó újhagyma (5 db), 2.5 dl tejfölből kevert tartármártás

Elkészítés:

A csirkemell filét hosszú csíkokra vágom, sózom, borsozom, olíva olajban (van, aki joghurtban) 1-2 órát a hűtőben pácolom. Közben a zöldségeket megmosom, csíkokra, vékony szeletekre vágom, elkészítem a tartármártást (2.5 dl tejföl, 1,5 kk. cukor, kevés só, bors, 1 ek. citromlé, 1 kk. mustár, fél dl olivaolaj). A húst serpenyőben kevés olíva olajon (van, aki margarinon sütve jobban szereti az ízét) nagy lángon szép pirosra sütöm.

A tartármártásba belekeverem a zöldségeket és a húst. Pirítóssal, vagy anélkül (önmagában is) megállja a helyét.

Tipp: Apróra darabolt ananásszal gazdagítható.

Almás sütemény

(meggyel, körtével is nagyon finom, s lehet befőttből is)

Nagyon könnyen elkészíthető süti és nagyon finom!

Tálas mixerben elkeverünk 25 dkg margarint 15 dkg cukorral jó habosra. Közben 70 dkg almát meghámozunk, nagyon vékony szeletekre vágva (négy részre vágva, kimagházazva, s keresztben szeletelve) egy tálba tesszük.

A margarinos cukorhoz hozzákeverünk még 3 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, csipet sót és 2 evőkanál rumot. Szép egyenletesen beleöntögetünk 25 dkg finomlisztet, melybe előzőleg 2 kávéskanál sütőport kevertünk. Az egész masszát fokozatosan simára keverjük a mixerrel.

Ezek után az almát már fakanállal keverjük bele a tésztába.

Kikenünk egy teflonos tepsit margarinos papírral (annak a margarinnak a papírját szoktam használni, amelyikből kivettem a margarint, mert mindig marad rajta egy kevés, s az pont elég a tepsi kikenésére), s beletöltjük a masszát (elég kulimászosnak tűnik).

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 C° légkeveréses sütőben) 30-35 perc alatt kész. (Onnan lehet tudni, hogy készen van, hogy villát szurkálunk bele, s nem ragad rá már semmi a tésztából!)

Ha készre sült, meghintjük (fahéjas) porcukorral, s már szeletelhető is!

Magos kifli (haladóknak)

kb. 3 órát kell rászánni (!) de megéri  !

Hozzávalók:

70-80 dkg liszt (lehet a negyed része Graham-liszt)        
1.5 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg élesztő
2 egész tojás                        
2 dl kefir (vagy joghurt)                    
1 dl olaj (oliváolajjal még finomabb)

Belsejébe: 25 dkg margarin2 teáskanál sóval kikeverve (ebbe lehet tenni krémsajtot is, túrót is, metélőhagymát is - minddel nagyon finom!!!)

Tetejére: 1 tojás a lekenéshez és rá szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag, sajt, mák, stb. (Én tepsinként kétfélét szoktam)

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, s apróra tördelve az élesztőt - míg megkel.

Ez alatt a deszkára kiöntjük a 70 dkg lisztet, közepébe mélyedést nyomunk, s abba beleütjük a tojásokat. A közben felfutott élesztővel, s a kefirrel (joghurttal) alaposan összegyúrjuk. Csak a végén öntjük bele az olajat, mert attól lesz a tészta szép sima (!) Azzal is jól kidolgozzuk. (Lehet kenyérsütőgépben is keverni, akkor egyenletesebb lesz, s nem fájdul meg a csuklónk!)

Az egész tésztát 12 részre osztjuk, s kis csomókban a nyújtódeszkán egy fél órát kelesztjük. (Legjobb, ha letakarva két konyharuhával, viszonylag meleg helyen)

Eközben összekeverjük a margarint a sóval (úgy könnyebb, ha kissé megolvasztom a margarint a mikróban).

Minden kis tészta csomóból kb. 25- 30 cm átmérőjű kört nyújtunk. (Először azt hittem, hogy az milyen nehéz, de nem az! S ha nem lesz tökéletes kör, vagy négyzetes marad, akkor sem látszik majd a kiflin, mert szépen kiegyenlítődik!)  Ha egy kör készen van, akkor rákenünk 1/6 sós margarint, az előkészített kencéből, s kinyújtunk még egy kört egy másik csomóból. Ezt ráhelyezzük az előző bevajazott tésztakörre (Soknak tűnik a rákent margarin mennyisége, de ha nem teszünk annyit, akkor a tészta kemény marad, nem lesz finom!!!). Összenyomogatjuk (fontos, hogy a jól összeilljen, mert különben a margarin kifolyik a sülő kiflikből!)  majd 12, vagy 16 kis körcikkre vágjuk (körszeletelővel a legjobb; ha 12 részre szeleteljük, akkor kicsit nagyobbak lesznek a kiflik!)

Közben bemelegítjük a sütőt 180 C°-ra.

A kis körcikkekből kiflit tekerünk fel úgy, hogy a szélesebb végénél kezdjük, felsodorjuk, hogy kifli-formája legyen.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük szépen egymás mellé (4 sorban 8-8 kifli fér el kényelmesen), majd ismét letakarjuk konyharuhával, s kelesztjük, míg az összes kiflit meg nem formáztuk. A legjobb, ha legalább még fél órát kel!  (Két tepsibe elfér a nagyobbfajta, a kisebbhez három tepsi kell).

Fontos, hogy hagyjunk elég helyet a kifliknek, mert nőnek sütés közben!

Mire elkészülünk az összes feltekerésével, az első adag már meg is kelt!

Megkenjük tojással, s rászórjuk a választott magokat, vagy sajtot.

Betesszük a sütőbe, 180 C° (légkeveréses sütőben), s 20-25 perc alatt kész.

Frissen a legfinomabb, de három napig még zárt dobozban eltartható.

(A zárójeles részek csak azoknak szólnak, akiknek nem egyértelműek a receptkönyvek - én pl. mindig nagyon örültem, ha valaki ilyesmeket is leírt, mert sokkal jobban értettem mit és hogyan kell tennem, vagy mire számíthatok!)

 

Fodorné Ablonczy Margit
(Mitka)

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 210, összesen: 1455054

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...