2011. szeptember 12., hétfő - Ablonczy Áron |
Egy sós és egy édes is I.
Szezámmagos kifli
Receptek a mindennapokra - mert jó együtt készíteni, együtt elfogyasztani egy-egy süteményt. Tea mellé kifejezetten finomak ezek a receptek, egy sós és egy édes is
Szézámmagos kifli (haladóknak)
Hozzávalók: Belsejébe: 25 dkg margarin
70-80 dkg liszt (lehet a negyed része Graham-liszt) 2 teáskanál só kikeverve
1.5 dl. tej
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg élesztő
2 egész tojás Tetejére: 1 tojás
2 dl kefir (vagy joghurt) szezámmag, lenmag, tökmag, sajt
1 dl olaj
A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, s apróra tördelve az élesztőt.
Ez alatt a deszkára kiöntjük a 70 dkg lisztet, közepébe mélyedést nyomunk, s abba beleütjük a tojásokat. A közben felfutott élesztővel, s a kefirrel (joghurttal) alaposan összegyúrjuk. Csak a végén öntjük bele az olajat, mert attól lesz a tészta szép sima (!) Azzal is jól kidolgozzuk. (Lehet kenyérsütőgépben is keverni, akkor egyenletesebb lesz, s nem fájdul meg a csuklónk!)
Az egész tésztát 12 részre osztjuk, s kis csomókban a nyújtódeszkán egy órát kelesztjük. (Legjobb, ha letakarva két konyharuhával, viszonylag meleg helyen)
Eközben összekeverjük a margarint a sóval (nekem csak úgy sikerül jól, ha kissé megolvasztom a margarint a mikróban).
Minden kis tészta csomóból kb. 25- 30 cm átmérőjű kört nyújtunk. (Először azt hittem, hogy az milyen nehéz, de nem az! S ha nem lesz tökéletes kör, vagy négyzetes marad, akkor sem látszik majd a kiflin, mert szépen kiegyenlítődik!) Ha egy kör készen van, akkor rákenünk 1/6 sós margarint, s kinyújtunk még egy kört. Ezt ráhelyezzük az előző bevajazott tésztakörre (Soknak tűnik a rákent margarin mennyisége, de ha nem teszünk annyit, akkor a tészta kemény marad, nem lesz finom!!!). A kettőt összeillesztgetjük, összenyomogatjuk (fontos, hogy a jól összeilljen, mert különben a margarin kifolyik a sülő kiflikből!) majd 12, vagy 16 kis körcikkre vágjuk (körszeletelővel a legjobb; ha 12 részre szeleteljük, akkor kicsit nagyobbak lesznek a kiflik!)
A kis körcikkekből kiflit tekerünk fel úgy, hogy a szélesebb végénél kezdjük, majd kissé összehajlítjuk, hogy kifli-formája legyen.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük szépen egymás mellé (4 sorban 8-8 kifli fér el kényelmesen), majd ismét letakarjuk konyharuhával, s kelesztjük, míg az összes kiflit meg nem formáztuk. A legjobb, ha még fél órát kelesztjük! (Két tepsibe elfér a nagyobbfajta, a kisebbhez három tepsi kell).
Fontos, hogy hagyjunk elég helyet a kifliknek, mert még nőnek sütés közben!
Bemelegítjük a sütőt.
Mire elkészülünk az összes feltekerésével, az első adag már meg is kelt.
Megkenjük tojással, s rászórjuk a választott magokat, vagy sajtot.
180 C° (légkeveréses sütőben lehet 170 is), s 20-25 perc alatt kész.
Frissen a legfinomabb, de három napig még eltartható zárt dobozban.
(Ha nem fogy el, érdemes még mélyhűtőben lefagyasztani is, mert bármikor elő lehet venni – pár percre a sütőbe téve friss kiflink lesz!)
Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
(A zárójeles részek csak azoknak szólnak, akiknek nem egyértelműek a receptkönyvek – én pl. mindig nagyon örültem, ha valaki ilyeneket is leírt, mert sokkal jobban értettem mit és hogyan kell tennem, vagy mire számíthatok!)
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Látogatók ma: 135, összesen: 1536528