2012. március 02., péntek - Ablonczy Áron |
Paradicsom saláta
A saláta egyre népszerűbb nálunk is, ezek magukban, de főételek mellé is kiválóak. Egy közösségben hozhatja egyik a kenyeret, másik a rávalót, harmadik a salátát..
1/ Lilahagymával
1kg paradicsom, 1 lilahagyma, egy teáskanál olivaolaj és egy teáskanál balzsamecet.
Karikára vágjuk a paradicsomot, s a tányér közepére szépen elosztjuk. A lila hagymát egészen apróra vágjuk, egy teáskanál balzsamecet és olíva olaj keverékében összeforgatjuk. Végül a felszeletelt paradicsomokra halmozzuk (Vigyázat, nagyon finom!).
2/ Mozzarellával
1kg paradicsom, 2 tasak apró mozzarella, petrezselyem, metélőhagyma (lehet szárított is), vagy tetszés és ízlés szerinti fűszerek: lehet csak bazsalikom is! Olivaolaj.
Cikkekre vágjuk a paradicsomot, s egy nagy tányéron körben helyezzük el. Olivaolajat hintünk rá, majd középre halmozzuk a mozzarella darabokat, s az egészet meghintjük petrezselyem és metélőhagyma vagy más fűszerek keverékével (Ez kifejezetten fogyókúrásoknak kiváló)
3/ Klasszikus magyar változat
½ kg paradicsom, 4 paprika, 1 hagyma, ecet, cukor, fokhagyma, víz
A paradicsomot, paprikát és hagymát felkarikázzuk, rétegezve mély tálba rakjuk. (A paradicsomot nagyon éles késsel lehet csak szépen szeletelni. A paprikának, ha benyomkodjuk a csumáját, egészben jön ki, s nem lesz minden paprikamagos, A hagyma szép karikára vágása egyszerűbb, ha van hozzá hagymaszúrónk!) Fél l vízbe belekeverünk egy evőkanál cukrot és egy evőkanál ecetet. Míg a cukor olvad, megtisztítjuk a gerezd fokhagymát, fokhagymaprésbe tesszük, majd a lébe keverjük. Ráöntjük a zöldségekre, óvatosan összeforgatjuk, s fél órára hűtőbe tesszük. (Frissítő saláta, főétkezések mellé is alkalmas)
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Látogatók ma: 122, összesen: 1536515