2012. szeptember 28., péntek - Ablonczy Áron |
Kell a tészta !?
Hogy mindenki megláthassa, hogy a kelt tészta nem is olyan bonyolult - és amilyen finom, megéri a fáradságot!
A tésztához valók egy közepes tepsihez: ☺
- 40 dkg liszt,
- 4 tojás sárgája,
- 15dkg vaj, vagy margarin,
- 1 dl tej,
- pici cukor,
- 5dkg élesztő,
- pici só.
A langyos tejben a pici cukorral felfuttatom az élesztőt.
Ezeket összegyúrom, és kétfelé veszem. Egyenként kinyújtom, majd az egyiket máris a tepsibe helyezem. Töltelék kerül rá.
A túrós töltelékhez valók:
1/2 kg házi túró (ha nem házi, akkor több tejföl kell bele!), 1 kis pohár tejföl, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2citrom leve. Ezeket összekeverem.
A négy tojás fehérjét 25 dkg porcukrot, kemény habbá verem, (a porcukrot adagolva szórom bele a tojásfehérjébe!). Majd óvatosan hozzákeverem a túróhoz. Az egész adagot rákenem a tepsiben lévő tésztára, s a másik kinyújtott tésztalappal befedem. A tetejét felvert tojással megkenem és villával megszurkálom (ez nagyon fontos, mert a túró sülés közben szétrepeszti különben a tésztát!). Közepes lángon sütöm gázsütőben (villanysütőben 180°C) kb. ½ óráig. Kivétel után nedves konyharuhával letakarom (Így nem keményedik nem szárad ki a tészta!). A legfinomabb még langyosan!
Bármilyen más töltelékkel, gyümölccsel is elkészíthető, ami a beiglibe, rétesbe is illik.
Nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok hozzá
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Látogatók ma: 63, összesen: 1536456