2012. december 12., szerda - Ablonczy Áron |
Téli citruskúra
Ugye mindenki szereti a déli gyümölcsöket? Itt egy kis ajánlás, hogy mi mire jó - azon kívűl, hogy finom :)
Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor már nem bővelkedünk hazai termesztésű gyümölcsökből. Az alma és körte mellett ilyenkor megtelnek a zöldséges standok a friss déligyümölcsökkel. Az újabb vitaminforrásokat próbáljuk meg beépíteni mindennapi étrendünkbe, így is biztosítva a változatosságot és a vitamin-utánpótlást.
A citromot sokan csak teába keverve használják, legfeljebb a héját süteményekbe, töltelékekbe reszelik. Pedig egy pohár citromos víz kész C-vitamin bomba (10 dkg gyümölcsben 40-50 mg található). A citrom magas rost- és savtartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, és erősíti a gyomorfalat.
Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Vitaminjai elengedhetetlenek a bőr rugalmasságának megőrzésében. Fogyókúrázók számára pedig jó hír, hogy lugosít, és elősegíti a zsírégetést.
A mandarin magas vitamin- és tápanyagtartalma erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, segít megelőzni a rákos betegségek kialakulását, és alacsony kalóriatartalma miatt közkedvelt diétás gyümölcs. Héja könnyen leválik, és mag nélküli, édes változata kiváló frissítő.
Egészségügyi szempontból jelentős szerepet tölt be a vérrögképződés, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának megakadályozásában, ezenkívül idegnyugtató és baktériumölő hatású gyümölcs.
A narancs édes ízének köszönhetően talán a összes citrusfajta közül a legnépszerűbb. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma roborálja a szervezetet influenza vagy fogyókúra esetén, illatos héja pedig a gasztronómia fontos alapanyaga. A narancs számos antioxidánst tartalmaz, ezért jelentős szerepet tulajdonítanak neki a rákellenes harcban.
Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás). Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket,
A garpefruirt kissé fanyar, kesernyés gyümölcs magas C-vitamin tartalma miatt hazánkban is gyorsan közkedvelt gyümölccsé vált, hiszen már napi egy grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét, ezenkívül előnyös hatással van az emésztésre, és kiváló zsírégető.
Érdemes szót ejteni a magjából készült olajról, amely hatékony vírus- és gombaölő. Klinikai vizsgálatok szerint 800 vírus és baktérium, valamint több mint 100 gomba ellen nyújt hatékony segítséget.
S bár nem citrusféle, de déligyümölcs, hadd legyen néhány szó a banánról is:
Mivel a banán édes, így bűnös ínyencségként könyveljük el, sokan hizlalónak tartják. Pedig az egyik legegészségesebb gyümölcs, valóságos tápanyagbomba, amely nagyon sok betegségre (és ezek megelőzésére) is gyógyír. Egy közepes banán jelentős kálium- (kb 500 mg), magnézium- (80 mg) és kalciumforrás (140 mg). A gyümölcsök közül legmagasabb a B6 vitamin tartalma.
A-, C-, U- és E vitaminok, vas, mangán, foszfort, réz, jód és egyéb nyomelemek is találhatók benne. Élettani hatásai: többek között kiváló energiaforrás, segít a koncentrálásban, depresszióellenes, nyugtató, optimizálja a gyomor és bélrendszer működését, rákellenes, javítja a látást - és közhittel ellentétben nem hizlal(egy átlagos banán csupán 120 kalória – és magas keményítőtartalma segít a fogyásban!).
S hogy egy recept is legyen a sok jó tanácshoz:
Banános túrótorta
A banános túrótorta sütés nélkül készül, így nagyon egyszerűen megvalósítható. A következő recept cukormentes is, így kicsit kevesebb a kalóriatartalma, mint az általános, krémsajtból készült túrótortáknak.
Hozzávalók:
8 db keksz, 2 ek folyékony méz, 25 dkg Ricotta, 20 dkg krémsajt(zsíros), 2 érett banán, Frissen csavart citromlé, 15 dkg egyéb gyümölcs
Elkészítés:
A kekszeket morzsává daráljuk vagy törjük. Egy lábasban felmelegítjük a mézzel, kevergetjük néhány percig. Amikor a morzsa egyenletesen felszívta a mézet, lehúzzuk a tűzhelyről, és egy kivajazott, kapcsos tortaformába töltjük. Egy kanállal egyenletesen eligazgatjuk, lenyomkodjuk. Hűlni hagyjuk. A banánt pürézzük, majd belecsavarunk egy pici citromlevet. A két krémsajtot elkeverjük a banánpürével, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt. Elkeverjük. A krémsajtos masszát ráöntjük a morzsára, elegyengetjük. Minimum 1-2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
Fodorné Ablonczy Margit
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Látogatók ma: 52, összesen: 1536445