2013. május 09., csütörtök - Nagy Dávid |
Zabpelyhes keksz
Egy "örök" recept, mely sokszor, sokféleképpen elkészíthető, nagyon egyszerű és nagyon finom.
Kicsit drága, de könnyen elkészíthető és nagy lesz a népszerűsége otthon és az ifiben is…
Hozzávalók:
20 dkg vaj (szobahőmérsékleten kenhető állapotban)
13 dkg cukor (lehet porcukor is) és 12 dkg barna cukor keveréke
1 teáskanál vanília-kivonat (egy rúd vanília kikapart magjai, ha nincs akkor arányosan a cukormennyiségből vonjuk le a vaníliás cukor grammjait, s azt keverjük bele)
2 tojás
csipet só
20 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna (lehet felezve sütőporral)
25 dkg zabpehely (lehet más pehely is)
8 dkg mazsola (lehet más szárított gyümölcs: áfonya)
10 dkg étcsokoládé apróra vágva (lehet csokitojás összetörve )
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapírt terítünk egy sütőlemezre.
A puha vajat a kétféle cukorral, vanília-kivonattal habosra keverjük egy robotgép táljában, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Végül fakanállal belekeverjük a szódabikarbónás lisztet. Végül beleforgatjuk a zabpelyhet, a mazsolát és a csokoládét.
Ebből a masszából evőkanállal egy-egy kupacot halmozunk a sütőpapírra és lelapítjuk. A sok kicsi kupac kb. 15 perc alatt már kész is.
Finom illata azonnal odacsábítja a családtagokat… így érdemes rögtön két adaggal kezdeni
Ötletek:
Lehet a csokit helyettesíteni kókuszreszelékkel.
A mazsolát lehet egy kis rumba áztatni.
Lehet az egyik cukor helyett méz, vagy más édesítő is.
Ha nagyon „kemény” a massza lehet egy kanál tejet belekeverni, hogy kenhetőbb legyen.
Vigyázzunk, mert könnyen megég.
Pikáns ízt ad, ha citromhéjat is reszelünk a tésztába.
Fodorné Ablonczy Margit
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Látogatók ma: 78, összesen: 1511374