2013. május 09., csütörtök - Nagy Dávid Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Zabpelyhes keksz

Egy "örök" recept, mely sokszor, sokféleképpen elkészíthető, nagyon egyszerű és nagyon finom.

Kicsit drága, de könnyen elkészíthető és nagy lesz a népszerűsége otthon és az ifiben is…

Hozzávalók:
20 dkg vaj (szobahőmérsékleten kenhető állapotban)
13 dkg cukor (lehet porcukor is) és 12 dkg barna cukor keveréke
1 teáskanál vanília-kivonat (egy rúd vanília kikapart magjai, ha nincs akkor arányosan a cukormennyiségből vonjuk le a vaníliás cukor grammjait, s azt keverjük bele)
2 tojás
csipet só
20 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna (lehet felezve sütőporral)
25 dkg zabpehely (lehet más pehely is)
8 dkg mazsola (lehet más szárított gyümölcs: áfonya)
10 dkg étcsokoládé apróra vágva (lehet csokitojás összetörve )

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapírt terítünk egy sütőlemezre.
A puha vajat a kétféle cukorral, vanília-kivonattal habosra keverjük egy robotgép táljában, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Végül fakanállal belekeverjük a szódabikarbónás lisztet. Végül beleforgatjuk a zabpelyhet, a mazsolát és a csokoládét.
Ebből a masszából evőkanállal egy-egy kupacot halmozunk a sütőpapírra és lelapítjuk. A sok kicsi kupac kb. 15 perc alatt már kész is.
Finom illata azonnal odacsábítja a családtagokat… így érdemes rögtön két adaggal kezdeni

Ötletek:
Lehet a csokit helyettesíteni kókuszreszelékkel.
A mazsolát lehet egy kis rumba áztatni.
Lehet az egyik cukor helyett méz, vagy más édesítő is.
Ha nagyon „kemény” a massza lehet egy kanál tejet belekeverni, hogy kenhetőbb legyen.
Vigyázzunk, mert könnyen megég.
Pikáns ízt ad, ha citromhéjat is reszelünk a tésztába.

 

 

Fodorné Ablonczy Margit

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 575, összesen: 1351840

  • 2023. január 26., csütörtök

    Úgy érdemes élni, ha kicsit jobb állapotban hagyjuk magunk mögött a világot, mint ahogy találtuk – a cserkészet alapítójának üzenetét Szabó Már...
  • 2023. január 25., szerda

    A Lelki éhség 7.0 konferencia szeretne minél több oldalról közelíteni a lelkészi lét felé, ezért hív párbeszédbe lelkészeket és nem lelkészeket.
  • 2023. január 24., kedd

    A Parókia portál szerkesztőségvezetője, Füle Tamás képeiből rendezi idei első időszaki kiállítását a budapesti Bibliamúzeum. A február 2-án nyíló tárl...
  • 2023. január 23., hétfő

    Megemlékezést tartottak a budapesti Ráday Ház udvarán a négy évvel ezelőtti tragikus tűzeset évfordulóján.
  • 2023. január 21., szombat

    A Himnusz születésének kétszázadik évfordulóján az az igazi kérdés, hogy hogyan szeretnénk majd megünnepelni a háromszázadik és a négyszázadik évfordu...
  • 2023. január 19., csütörtök

    Oikumene az ókorban a kulturált népek gyűjtőneve volt. Sokat lehet töprengeni azon, hogy mit is jelent ez a tulajdonság: kulturált.
  • 2023. január 19., csütörtök

    Gyülekezetek, civil és egyházi szervezetek számára nyújtanak segítséget a tudatos pénzügyi tervezésben és az energiahatékonyság növelésében önkéntes v...
  • 2023. január 16., hétfő

    Párhuzamos olvasásra ajánljuk Jób könyvét és Bogárdi Szabó István Megfordította sorsát című prédikációs kötetét. Írásunk személyes reflexió a kettős o...
  • 2023. január 15., vasárnap

    Milyen lelkész szeretnék lenni? Akarok mindenre egzakt válaszokat adni? Vágyom arra, hogy mindenki féljen tőlem, és ne vitatkozzanak velem? Szeretném...
  • 2023. január 13., péntek

    Vállalkozóból lett Krisztus egyházának sáfára. Székely konokságát időbe tellett levetkőznie, mostanra már ő segít más férfiaknak, hogy Isten előtt mer...