2013. június 16., vasárnap - Nagy Dávid |
Bodzaszörp
Egy nagyon finom és nagyon könnyű szörp - ami még egészséges is! Csak arra vigyázzatok honnan szeditek a virágokat...
Hozzávalók:
- 5 l víz
- 15-20 bodzavirág
- 2 citrom
- 0,80 kg fruktóz (vagy 1 kg kristálycukor)
- 5 dkg citromsav
Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le (kisgyerekeknek mindig mossuk meg enyhén). Fejjel lefelé szorosan egymás mellé tegyük bele a bodzavirágokat (hogy kilógjon a vízből a zöldje) 5 l vízbe, tegyünk hozzá 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal (géz), majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.
Bodza-menta szörp
Amikor a tavalyit főztem, eszembe jutott, hogy egyszer ittam bolti bodza-menta szörpöt, ami nagyon finom, frissítő volt. Sajnos ez akkor ugrott be, amikor elkezdtem forralni a szörpöt a 2 napos pihentetés után, ezért arra már nem volt időm, hogy friss mentalevelet szedjek, arra azonban igen, hogy fogjak 2 filter mentateát, és beletegyem a forrásban lévő szörpbe. A végeredmény igazán jó lett, közösen arra szavaztunk, hogy máskor is így főzöm a sima bodzaszörp helyett.
Fodorné Ablonczy Margit
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Látogatók ma: 44, összesen: 1536437