2015. november 07., szombat - Miklós Zoltán Hunor |
Császármozsa
EGY MORZSA sem marad ebből a CSÁSZÁRMORZSÁBÓL, ha odafigyelve készítitek el :)
EGY NAGY ADAG SMARNI, AVAGY CSÁSZÁRMORZSA, DE HA ESZTEK BELŐLE, EGY MORZSA SEM MARAD...
A lényeg:
Mindenki hozzon hozzá valamit!
Az ifi/konfi alatt/után közösen készíthetitek el...
12 adaghoz (persze nem lehet tudni előre, hogy kinek mekkora az adagja:)) de szükséges legalább:
- 2 l tej
- fél kg gríz
- 6 tojás
- csipet só
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg margarin/vaj
- 20 dkg alma (pürésítve)
- (lehet bele mazsola, reszelt citromhéj, darabolt mandula :) is)
- kb. 10 dkg barna cukor a karamellizáláshoz
- lapos fakanál
- egy jó közös konyha
Tepsi: 35x37 cm, magassága: 4 cm
Sütési hőfok: 200°C
1. Mindenek előtt készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen törjük össze a levével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
Ha ezt valaki otthon elkészíti, s akkor csak tálalni kell :)
2. A császármorzsához először öntsük egy nagy tálba (lehet nagy lábas is) a tejet, s a grízzel keverjük csomómentesre. Sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 6 tojássárgájat, kis vajat és a porcukrot, s szintén keverjük simára. A fehérjéket verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe a masszába óvatosan forgassuk bele. A mazsolát érdemes beáztatni egy kis vízbe. Hagyjuk állni mindkettőt...
TARTSUK MEG AZ IFIT :)
3. Majd másfél-két óra múlva melegítsünk fel a sütőt. Kenjük ki a tepsi alját a vajas papírral :) jó vastagon Ha már elég meleg a sütő, tegyük bele a lecsepegtetett mazsolát a tepsibe...
4. És öntsük bele a tésztát. Valószínűleg elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor, ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, vágjuk faspatulával (lapos fakanállal) apró darabokra, s forgassuk meg. Így süssük kb. újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét később majd a karamellizálás adja meg.
5. Ezután szórjunk a tetejére 1 ek barnacukrot (esetleg vaníliáscukrot), forgassuk meg, hogy a cukros oldalak alulra kerüljenek és tekerjük fel a lángot. 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alul és kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden darabot cukorral szórjunk meg és újra fordítsuk meg a őket.
6. Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálaljuk. Esetleg fahéjas porcukorral vagy házi baracklekvárral ízesítjük. De akár magában is nagyon finom...
SAJNOS NEM LEHET ELEGET SÜTNI...
Aki szervezi - mindenképpen próbáljon meg egy kisebb adagot sütni otthon először :)
- Csaszarmorzsa ( 19.9 KB )
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Látogatók ma: 69, összesen: 1536462